Metaalconstructies

Wat zijn metaalconstructies?

Metaalconstructies zijn assemblages en structuren die vervaardigd werden uit metaal. Vaak wordt er gekozen voor staal of aluminium, maar ook RVS is erg populair. Metaalconstructies komen veelvuldig voor in de industrie in de vorm van machines. Daarnaast vind je hen ook terug in de bouwsector en rond de gebouwen van bedrijven en particulieren.

Metalen gebruikt voor constructie

Doorgaans maakt men gebruik van staal voor de productie van bruggen, schepen, gebouwen, loodsen en andere staalconstructies. Het heeft een laag koolstofgehalte en een behoorlijk grote rekbaarheid. Daardoor is het relatief makkelijk te bewerken en vormbaar door zowel koude als warme technieken. Ook lassen lukt vrij eenvoudig zonder dat het staal hard of bros wordt.

Daarnaast is ook aluminium populair voor staalconstructies. Aluminium vormt onbehandeld onmiddellijk een oxidelaagje dat het onderliggende materiaal beschermt tegen corrosie. Ook aluminium laat zich relatief gemakkelijk bewerken. Het is lichter dan staal maar toch erg sterk. Het is duurzaam, in overvloed aanwezig en volledig recycleerbaar.

Roestvast staal of RVS is een soort staal dat erg goed bestand is tegen corrosie. Het wordt ook weleens inox genoemd. RVS is een mengsel van voornamelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De aanwezigheid van koolstof zorgt voor een harder materiaal dat iets moeilijker te bewerken is. De corrosiebestendige eigenschappen maken RVS uitermate geschikt voor toepassingen in zeewater of de petrochemie.

Wat valt onder metaalconstructie?

Voorbeelden van metaalconstructies zijn voornamelijk terug te vinden in de industrie, de bouwsector en bij particulieren. Voor industriële doeleinden worden o.a. machines, tanks en leidingen ontworpen uit staal of inox. Ook opslagdepots of -reservoirs vallen onder deze categorie.

Voor de bouwindustrie worden heel wat materialen ontwikkeld die ondersteuning bieden tijdens het bouwproces. Zo kunnen stalen liggers of pilaren samen een stevige metaalstructuur vormen.

Maar zelfs bij particulieren of in bedrijfsgebouwen vinden we heel wat metaalconstructies terug. Denk maar aan trappen en trapleuningen, metalen poorten, balustrades en hekwerk. Ook voor veranda’s, orangerieën en tuinserres worden hele staalconstructies opgezet. Of wat dacht je van een designmeubel, een winkelinrichting op maat of handgrepen voor de zorgsector.