Pakketpost

Wat verstaat metn onder pakketpost?

Onder pakketpost verstaat men alles wat verpakt wordt voor verzending. Daarbij gaat het om post die aan huis wordt bezorgd en gewoonlijk niet in de brievenbus past. De levering van de pakjes kan gebeuren door een centrale instelling die instaat voor postbezorging. Maar ook gespecialiseerde koeriersdiensten kunnen in opdracht van bedrijven de bezorging voor hun rekening nemen.

Wanneer wordt iets als pakketpost beschouwd?

Wanneer valt een pakketje nu precies onder pakketpost?
Daarvoor moet er aan enkele voorwaarden voldaan worden. Volgens Bpost wordt een zending niet langer als brief beschouwd wanneer minstens één van de volgende afmetingen overschreden wordt:

 230 mm in de breedte

  • 350 mm in de lengte
  • 30 mm in de hoogte
  • Een gewicht van 2 kg


Daarnaast zijn er ook enkele maximumvereisten. Wanneer die overschreden worden, kan Bpost het pakje weigeren.

  • Een pakje mag maximaal 30 kg wegen.
  • De langste zijde bedraagt maximaal 1,5 m.
  • De totale oppervlakte van een pakje mag niet groter zijn dan 3 meter (1 x lengte + 2 x breedte + 2 x hoogte = maximaal 3 m).


Wanneer iets verzonden wordt als pakketpost, impliceert dat een meerprijs. Maar pakketjes zijn ook altijd te traceren, in tegenstelling tot gewone post. Als je een track-and-tracenummer aanvraagt, wordt je zending zelfs automatisch als een pakje aanzien.
Gespecialiseerde koeriersdiensten hebben vaak andere of minder vereisten wat de afmetingen betreft. Bedrijven kunnen dus zelf uitmaken welke weg voor hen het voordeligst is om pakketten te bezorgen.

Brieven vs. pakketpost

Waarom zou je er nu voor kiezen om iets via pakketpost te versturen in plaats van als brief? Ten eerste ben je soms gewoon verplicht.

Wanneer een zending te groot of te zwaar is, wordt ze automatisch als pakket aanzien. Daarnaast is het vaak ook veiliger. Wanneer brieven net buiten het gewoonlijke formaat vallen, worden ze al eens in een brievenbus gepropt.

Om de inhoud niet te beschadigen, is het dus beter om bepaalde goederen als een pakje te verzenden. Bovendien hangt een pakket sowieso samen met een track-and-tracecode. Zo is er minder kans dat je zending verloren gaat.

 

Uw goederen snel en veilig bij uw klanten of leveranciers krijgen is voor u en uw zaak van cruciaal belang? Cool Trans Smits
JETCAR Expressdienst heeft meer dan 20 jaar ervaring in de transportwereld. zij hebben steeds de ideale oplossing voor u.
Wij bieden oplossing op maat voor alle urgente luchtvracht zendingen door middel van onze jarenlange ervaring.